A kulcsokról és témáról
Írta: mellons - Dátum: Március 01 2014 15:30:00

A felmerülő kérdések miatt, csak hogy mindenki számára világosan érthető legyen a kulcsok felhasználási módja. Igyekszem mindenre kitérni, és ez természetesen nem csak a résztvevő írók, hanem a későbbi olvasók számára is fontos.

Valami történt a Roxforttal, ez az alapszlogen, ha úgy tetszik. Ez a valami szó szerint bármi lehet. Nem feltétlen kell, hogy eltűnjön. Láthatatlanná vált, leomlott a védelme, többé nem engedi be a lakóit, elfoglalták a muglik, eltűnt a mágia, egy vírus miatt szinte kihalt a társadalom már korábban - így az iskola lényegét veszítette, egy korábbi támadás miatt félig megsemmisült és a romok közé beköltöztek a mókusok, visszacsúszik a világ a középkori fejlettségi szintre, és még sorolhatnám. Minden rátok, írókra van bízva, csak történjen valami nagy, meghatározó dolog a Roxforttal.
És ami történt, annak hatása Harryék jelenében okoz változást, tehát alapjában az eredeti történetfolyamhoz képest hirtelen egy alternatív világ alakul ki, a múlt egy adott korszakában bekövetkező cselekedet miatt, amit a választott kulcsszemély idézett elő.

A jelenben érzékelnek egy komoly problémát, aminek kiderítése, és annak helyreállítása a lényeg. De hogy a múltban pontosan mi történt, az az írókra van bízva. A kulcsok úgy vannak megadva, hogy az ő korszakukban kell mozogni, tehát a múltban, nem a jövőben. Természetesen a jelenben játszódó események is fontosak, az arány szabadon választható, de mindenképpen látni kell a forrást is, azt az évtizedet, századot, ahol az él, aki előidézte a változást. A kulcsszemély határozza meg azt az időszakot, hogy a múlt pontosan melyik pontján indították el az iskolával történő gondot. Tekintve, hogy változatos korúak, és nem a jelenből ered a probléma, ha úgy tetszik, mindegyikük fiatalabb énjére vagyunk kíváncsiak, mikor erejük teljében kieszelnek valami nagyszabású tervet, elfutja őket a pulykaméreg, világuralomra törnek, kikísérleteznek egy újfajta varázslatot, betegséget terjesztenek, és bármi más, ami csak az eszetekbe jut. Történik velük valami olyan, ami megbolygatva mindent, kihatással lesz a jelenre. Ők ott akkor nem csak a saját jelenüket változtatják meg, hanem a jövőt is.

És mivel az iskolának ártanak, ezért logikusan Roxfortközeliek, legalábbis valami módon kapcsolódnak hozzá, de a mágiához mindenképp. Tehát azért a „maga idejében okoz galibát", mert nem a jelenkorról beszélünk. A legközelebb a mostani generációhoz Bill és Tonks áll, ott „rövid távú” terv is könnyen megvalósítható. Egyébként bármilyen hátteret ki lehet találni a kulcsszereplőknek, itt őket is meg akarjuk ismerni, mivel a múltjukról alig tudunk valamit. Fennáll a lehetőség bármilyen teljességgel AU ötletre, és a kulcskarakterek megismertetésére.

Amikor Harryék kezdik megérteni, mi is történt, hol is történt, és annak megoldása érdekében visszakeresik azt a szereplőt, aki betett nekik, igyekeznek abba a korba eljutni, ahol bekövetkezett a probléma. Az, hogy rendbe tegyék, ami elromlott, megint csak több évig is eltarthat, ezzel újabb teret adva bizonyos karakterek, korszakok megismertetésére. Innentől pedig annyiban változik a két csapat felépítése, hogy amikor megvan az, aki felbolygatta a világukat, segít-e nekik, amiért ráébred, mit tett, egyáltalán nem szándékosan, vagy akadályozza őket, mert neki igenis így tetszik, és a tervei cseppet sem szépek, sokkal inkább nagyra törők, gonoszak, rossz szándékúak.

Malice csapatnál példának okáért Ampók kobold, lehet több száz éves, aki szeszélyétől vezérelve százötven éve, fiatalkorában úgy dönt, elszedi a Dumbledore család összes vagyonát, mire a családfő elkeseredettségében öngyilkos lesz, és Albus sosem születik meg. Minek révén Harryék világában hirtelen a Roxfort romokban áll, és a bölcs varázsló vezetése nélkül nincs összetartó erő, s az elvadult Tom Denem, aki sosem jutott el az iskoláig, hogy ott tanuljon, egy rebellis csoportot vezetve megöldöste a varázstársadalom fontos vezetőit, és az ellenállók bujkálásra kényszerülnek.

Fortuity csapatnál példa: Minerva lány korában beleszeret az egyik felsőbb éves diáktársába, aki észre sem veszi őt. Ennek érdekében – és mert tudjuk, hogy tehetséges boszorkány, aki az animágiát is elsajátította –, úgy dönt, hogy elvégez egy olyan erős varázslatot, melynek révén a kiszemelt fiú csak vele lesz képes foglalkozni. Ez azonban olyannyira félresikerül, hogy nem csak a szerelme, de minden más hímnemű lény is elveszíti a női nem képviselői iránti érdeklődését, így húsz év múlva komoly problémát kezd jelenteni, hogy nem születnek gyermekek, és a mágikus képességgel rendelkező emberek lélekszáma drasztikusan csökkenni kezd, az öregedés ugyanis nem áll le, és kétségbeesettségükben még egymást is öldösik. Mivel nincsenek diákok, a Roxfort Harryék korára szellemépületté válik, és ott állnak majd egy csomó 60 és a halál között lévő mágus társaságában.

Szélsőséges példák, pusztán érzékeltetni akartam, hogy a kulcsszereplők korszaka nem is igazán megkötés, inkább lehetőség, méghozzá ezernyi. Ennél jobban nem biztos, hogy körül tudom írni, úgyhogy remélem, most már mindenki biztos úton el tud majd indulni az íróink közül, és az olvasók is bizonytalanság nélkül tudnak a későbbiekben pontozni. :)